Ατυχήματα συμβαίνουν!  Κρατάτε με χαρά το τηλέφωνό σας, όταν ξαφνικά γλιστρά από το χέρι σας και πέφτει στο πάτωμα, θρυμματίζοντας την οθόνη. Η αποκατάσταση της ζημιάς μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή.

1. Προστατέψτε την οθόνη του τηλεφώνου

Το γυαλί που χρησιμοποιείται στα τηλέφωνα είναι πολύ εύθραυστο. Οι άνθρωποι θέλουν όλο και πιο λεπτά τηλέφωνα, πράγμα που σημαίνει ότι το γυαλί δεν μπορεί να είναι πολύ παχύ και η χρήση πιο ανθεκτικού γυαλιού είναι δαπανηρή, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την τιμή των smartphone.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα τηλέφωνο είναι να σπάσει στη γωνία, πάνω σε πέτρα, χαλίκι ή άσφαλτο. Ωστόσο, όταν σπάει η οθόνη ενός smartphone, πιθανότατα έχει ήδη δεχτεί πίεση και έχουν αποδυναμώσει την ανθεκτικότητά του.

Η αντικατάσταση μιας σπασμένης οθόνης είναι πολύ ακριβότερη από την προστασία της εκ των προτέρων. Τα προστατευτικά οθόνης δεν έχουν ακριβό κόστος, ενώ η αντικατάσταση μιας σπασμένης οθόνης μπορεί να κοστίσει δεκάδες ευρώ. Τα προστατευτικά οθόνης από σκληρυμένο γυαλί είναι ανθεκτικά στις κρούσεις και προστατεύουν από γρατζουνιές,  οπότε θα ήταν πολύ καλύτερη ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά! Και να σημειώσουμε πως η αίσθηση τους είναι πανομοιότυπη με αυτή που θα είχε ένα τηλέφωνο χωρίς καθόλου προστασία.

Όταν σπάσει ένα προστατευτικό οθόνης, είναι εύκολο να αντικατασταθεί - συνήθως το ίδιο το τηλέφωνο δε χαλάει καθόλου.

Ακόμα όμως και αν προστατεύετε το τηλέφωνό σας με καλύμματα και προστατευτικά οθόνης από σκληρυμένο γυαλί, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύθραυστο αντικείμενο. Προσπαθήστε να αποφύγετε να ρίξετε ή να λυγίσετε το τηλέφωνο σας ή να το χτυπήσετε σε σκληρές επιφάνειες. Τα χτυπήματα προκαλούν μικρο-ραγίσματα που αναπτύσσονται αργά με κάθε πρόσκρουση. Όσες περισσότερες πτώσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να σπάσει η οθόνη από μεγαλύτερο χτύπημα.

2. Προστατέψτε το τηλέφωνο σας με μια προστατευτική θήκη

Εκτός από την οθόνη, συνιστάται η προστασία του σώματος του τηλεφώνου. Για παράδειγμα, σε ορισμένα iPhone η κεραία κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται στο πλάι του τηλεφώνου. Εάν το τηλέφωνο δέχεται αρκετές πτώσεις στο συγκεκριμένο σημείο, το σήμα μπορεί να εξασθενήσει. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επίσης γυάλινο πίσω κάλυμμα, το οποίο πρέπει να προστατεύεται για να μη σπάσει. Η θήκη προστατεύει επίσης την κάμερα του τηλεφώνου από γρατζουνιές όταν είναι τοποθετημένο πάνω σε κάποια επιφάνεια.

Οι θήκες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του τηλεφώνου σας και να μην το βαρεθείτε ποτέ! Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από κάθε είδους υλικά, όπως σκληρό ή μαλακό πλαστικό, σιλικόνη, μέταλλο, ξύλο ή δέρμα.

Η καλύτερη προστασία βέβαια, παρέχεται από θήκες που έχουν ξεχωριστό κάλυμμα για την οθόνη, δηλαδή τις λεγόμενες θήκες πορτοφολιού. Φυσικά, κάνουν το τηλέφωνο κάπως πιο παχύ και μεγάλο, αλλά ασυναγώνιστο όσον αφορά την προστασία του τηλεφώνου. Η θήκη πορτοφολιού προστατεύει το smartphone και από τις δύο πλευρές, και ταυτόχρονα κάνει εύκολη την αποθήκευση της πιστωτικής σας κάρτας, για παράδειγμα.

3. Μεγιστοποιήστε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας φορτίζοντας σωστά το τηλέφωνο

Επί του παρόντος, τα smartphone χρησιμοποιούν κυρίως μπαταρίες ιόντων λιθίου. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή τεχνολογία μπαταριών, φορτίζονται γρηγορότερα, διαρκούν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν τα δικά τους μικρά κόλπα που θα τους κάνουν να διαρκέσουν περισσότερο στη χρήση. Οι λανθασμένες επιλογές και μέθοδοι φόρτισης ενδέχεται να μειώσουν στο μισό τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Δεν πρέπει ποτέ να φορτίζετε πλήρως το smartphone σας, δηλαδή έως και 100%. Η πλήρης φόρτιση του τηλεφώνου, ειδικά από χαμηλό επίπεδο ισχύος, μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε την μπαταρία του τηλεφώνου να αδειάσει εντελώς.

Ο σωστός τρόπος φόρτισης του τηλεφώνου σας είναι να το κάνετε σιγά-σιγά. Θα πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας όποτε σας δοθεί μια ευκαιρία - ακόμα και για λίγα λεπτά κάθε φορά. Το επίπεδο ισχύος πρέπει να διατηρείται συνεχώς μεταξύ 30-80 τοις εκατό. Έτσι, για παράδειγμα, η συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους την ημέρα και να το φορτίζουν όλη τη νύχτα είναι κακή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Δεν πρέπει επίσης να φορτίζετε το τηλέφωνο με φορτιστή άλλης συσκευής - για παράδειγμα, δεν πρέπει ποτέ να φορτίζετε ένα iPhone χρησιμοποιώντας φορτιστή iPad. Οι φορτιστές που έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές συσκευές ενδέχεται να παρέχουν διαφορετική ποσότητα ενέργειας στις συσκευές, ακόμη και αν έχουν την ίδια εμφάνιση. Οι νέοι γρήγοροι φορτιστές έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα στις μπαταρίες. Δεν πρέπει τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε φθηνούς γρήγορους φορτιστές γιατί, στην πραγματικότητα, παρέχουν λάθος ποσότητα ενέργειας στο τηλέφωνο και έτσι βλάπτουν την μπαταρία.

4. Φροντίστε για την ασφάλεια των πληροφοριών σας

Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες αποθηκεύονται στα τηλέφωνά μας. Δε θα θέλατε οι εικόνες, τα μηνύματα, οι λίστες επαφών ή οι κωδικοί πρόσβασης να πέσουν σε λάθος χέρια!

Ο τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις απειλές ιδιωτικότητας του κινητού σας είναι απλώς να μη χάσετε το τηλέφωνό σας! Σήμερα, η απενεργοποίηση της κάρτας SIM δεν εμποδίζει πραγματικά τις πληροφορίες να πέσουν σε λάθος χέρια. Ευτυχώς, ωστόσο, τουλάχιστον η Apple και η Google προσφέρουν τη δυνατότητα απόρριψης των δεδομένων από απόσταση μέσω του Cloud με το ID σας.

Πρέπει πάντα να προστατεύετε το τηλέφωνό σας με κωδικό πρόσβασης. Ακόμη και ένας σύντομος κωδικός πρόσβασης ή ένα μοτίβο ασφαλείας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την πρόσβαση των ξένων στη συσκευή. Μην ορίζετε έναν πολύ προφανή κωδικό, όπως 1234 ή 0000, επειδή κάποιος που προσπαθεί να εισβάλει στο τηλέφωνο είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει πρώτα αυτούς τους κωδικούς. Τα τελευταία smartphone μπορούν να ανοίξουν με δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου, το οποίο είναι πολύ πιο ασφαλές.

Πάντα να κατεβάζετε εφαρμογές από ασφαλή καταστήματα εφαρμογών. Οι διαχειριστές αυτών είναι συνήθως πολύ προσεκτικοί σχετικά με το είδος των εφαρμογών που δέχονται και με το ποιος μπορεί να τις προσφέρει.

Το τηλέφωνο και οι εφαρμογές που περιέχει πρέπει επίσης να είναι πάντα ενημερωμένες. Οι ενημερώσεις συνήθως διορθώνουν σφάλματα και κενά ασφαλείας, οπότε οι ενημερώσεις είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε την ασφάλεια του τηλεφώνου σας.

5. Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο σωστά σε κρύο καιρό

Ειδικά στις βόρειες χώρες, οι χειμερινές συνθήκες περιπλέκουν τη χρήση των smartphone. Λόγω του κρύου καιρού, οι χημικές αντιδράσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην μπαταρία του τηλεφώνου επιβραδύνονται και μέρος της ενέργειας που παράγει η μπαταρία καταναλώνεται για τη θέρμανση της μπαταρίας αντί να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η απλή εξήγηση για το γιατί οι μπαταρίες του τηλεφώνου αδειάζουν γρηγορότερα σε κρύο από ζεστό καιρό.

Είναι καλή ιδέα να φορτίσετε το τηλέφωνο πριν βγείτε έξω και ίσως να πάρετε μαζί σας έναν φορτιστή, ο οποίος θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε τη βέλτιστη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού στο κρύο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να φορτίζετε κρύο τηλέφωνο. Φορτίστε το τηλέφωνο μόνο αν έχετε καταφέρει να το κρατήσετε ζεστό στην τσέπη σας.

Το τηλέφωνο μπορεί εύκολα να διατηρηθεί ζεστό αν το αποθηκεύσετε κοντά στο σώμα σας αντί στην τσέπη του παντελονιού σας, για παράδειγμα στην εσωτερική τσέπη ή στην τσέπη του στήθους του παλτό σας. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει σχετικά σταθερή και το τηλέφωνο δεν εκτίθεται σε κρύο ή αλλαγές θερμοκρασίας. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνετε το τηλέφωνο ''εν ψυχρώ'', για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο ενώ πηγαίνετε για ψώνια.

6. Τι να κάνετε εάν το τηλέφωνό σας βραχεί

Τα νεότερα Smartphone είναι αδιάβροχα, ωστόσο εάν ρίξετε το τηλέφωνό σας στη θάλασσα, για παράδειγμα, θα πρέπει να ενεργήσετε αμέσως. Πρέπει να αφαιρέσετε το τηλέφωνο από το νερό αμέσως, ώστε να εισχωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Το ρεύμα πρέπει να απενεργοποιηθεί αμέσως και σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να το ενεργοποιήσετε, να το χρησιμοποιήσετε ή να το φορτίσετε.

Εάν το τηλέφωνο έχει πέσει σε αλμυρό θαλασσινό νερό ή σε γλυκό υγρό π.χ. χυμό, θα πρέπει να ξεπλύνετε το τηλέφωνο με νερό βρύσης ή οινόπνευμα. Το αλάτι και η ζάχαρη επιταχύνουν τη διάβρωση μόλις μπουν στο τηλέφωνο, η οποία εξελίσσεται μέσα στο τηλέφωνο με την πάροδο του χρόνου και αργότερα θα καταστεί άχρηστο.

Η ορατή υγρασία πρέπει να στεγνώσει με ένα πανί και πρέπει να κουνήσετε το τηλέφωνο ή να το χτυπήσετε στο πόδι σας, για παράδειγμα, έτσι ώστε το νερό να βγαίνει από τις θύρες φόρτισης και ακουστικών. Πρέπει να αφαιρεθούν αποσπώμενα μέρη, όπως κάρτες SIM ή κάρτες μνήμης. Εάν η μπαταρία και το πίσω κάλυμμα βγαίνουν, πρέπει να τα αφαιρέσετε.

Αφού στεγνώσει, τοποθετήστε το τηλέφωνο σε μια αεροστεγή σακούλα γεμάτη με ρύζι. Η τσάντα πρέπει να είναι αεροστεγής, έτσι ώστε το ρύζι να απορροφά την υγρασία από το τηλέφωνο και όχι του αέρα. Θα πρέπει να αφήσετε το τηλέφωνο στη σακούλα ρυζιού για τουλάχιστον 48 ώρες πριν προσπαθήσετε να το ενεργοποιήσετε. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών ή άλλη θερμάστρα για να στεγνώσετε το τηλέφωνο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα εσωτερικά εξαρτήματα του τηλεφώνου.

Το τηλέφωνο μπορεί να φαίνεται να λειτουργεί στην αρχή, αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα αργότερα. Οι ζημιές μπορεί να προκύψουν ή να εμφανιστούν στη λειτουργία του τηλεφώνου ακόμα και μήνες αργότερα. Εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα στην ενεργοποίηση ή στη χρήση του, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ώστε να ανοιχτεί και οι ζημιές από το νερό να ελεγχθούν πιο προσεκτικά. Θυμηθείτε ότι η εγγύηση του τηλεφώνου ακυρώνεται μόλις βραχεί, οπότε αν το πάρετε για επισκευή θα πρέπει να πληρώσετε τα έξοδα.