Σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς όλα λειτουργούν με αυτούς τους συγκεχυμένους όρους όπως Quick Charge™ (QC), Adaptive Fast Charging (AFC), Power Delivery (PD), PPS, SFC, GaN και πολλά άλλα.
Για να αρχίσουμε να ξεχωρίζομαι τα πρωτόκολλα φόρτισης πρέπει να τα χωρίσουμε σε Ιδιωτικά και Δημόσια και παρακάτω θα τα αναλύσουμε διεξοδικά:
1) Ιδιωτικό πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης
Είναι τα πρωτόκολλα που κάνουν τα διαφορετικά πρωτόκολλα γρήγορης φόρτισης να μην είναι πλήρως συμβατά μεταξύ τους, καθώς τα περισσότερα τηλέφωνα χρησιμοποιούν ίδιες κεφαλές φόρτισης. Για να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτισης, ονομάζουμε αυτή την κατάσταση «ιδιωτικό πρωτόκολλο».
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιδιωτικών πρωτοκόλλων, το πιο γνωστό είναι το Samsung Adaptive Fast Charging ( AFC) Super Fast Charging (SFC)
Η Samsung προσδιορίζει δύο εκδόσεις πρωτοκόλλων γρήγορης φόρτισης, συγκεκριμένα την προσαρμοζόμενη γρήγορη φόρτιση και τη σούπερ γρήγορη φόρτιση (SFC). Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι στη μέγιστη ισχύ και στο υπερκείμενο πρωτόκολλο. Το AFC της Samsung βασίζεται στο Qualcomm Quick Charge 2.0 και γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία φόρτισης για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Το Super Fast Charging της Samsung βασίζεται στο Power Delivery (PD) 3.0 PPS και είναι το ταχύτερο από τα δύο πρωτόκολλα με μέγιστη ισχύ 25 W.
OPPO - Realme VOOC & SuperVOOC
Από τα πιο αποτελεσματικά πρωτόκολλα φόρτισης είναι το VOOC (Voltage Open Loop Multi-step Constant-Current Charging) Flash Charge του OPPO. Η φόρτιση VOOC είναι συμβατή με το OnePlus WARP, τη φόρτιση Realme DART και άλλες φορτίσεις FLASH. Η ταχύτητα FlashCharge του Vivo είναι επίσης αρκετά καλή, αλλά η συμβατότητα δεν είναι τόσο καλή όσο το OPPO και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο κινητά του.
Το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο SuperVOOC μπορεί να επιτύχει δύο διαφορετικά επίπεδα ισχύος: 150W και 240W. Μια συσκευή με 4500 mAh φορτίζεται πλήρως για περίπου 9 λεπτά με την τεχνολογία φόρτισης SuperVOOC 240W.
Huawei FastCharge Procotol (FCP) & SuperCharge Protocol (SCP)
Το πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης της Huawei χωρίζεται σε FCP (Fast Charge Protocol) και SCP (Super Charge Protocol), το πρώτο χρησιμοποιείται περισσότερο σε προηγούμενης γενιάς κινητά, ενώ το (SCP) ανήκει στο είδος της γρήγορης φόρτισης υψηλής τάσης. Η κύρια εστίαση είναι τώρα στο SCP, το οποίο υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή έως και 40W και υποστηρίζεται επίσης μόνο στα Huawei.
Xiaomi *Power Delivery (PD) & QC & HyperCharge
Η γρήγορη φόρτιση της Xiaomi είναι ιδιαίτερη, καθώς χρησιμοποιεί πρωτόκολλο PD και προσθέτει επαφές CC, που την κάνουν να υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση PD ενώ απαιτεί ειδικό καλώδιο φόρτισης και φορτιστή και μέγιστη ταχύτητα.
Το HyperCharge είναι η πρώτη ενσύρματη φόρτιση 200 W και ασύρματη φόρτιση 120 W της Xiaomi, Έτσι, το Xiaomi Fast Charge είναι ιδιωτικό αλλά και δημόσιο πρωτόκολλο μια και με φορτιστή Quick Charge θα έχετε γρήγορη φόρτιση.
Apple iPhone MFi (Made for iPhone) &PD
Μέχρι σήμερα, τα iPhone που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση QC και περιλαμβάνουν τα iPhone 8, iPhone 8 plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, σειρά iPhone 11, σειρά iPhone 12 και την τελευταία σειρά iPhone 13. Για να απολαύσετε έναν πιο γρήγορο και πιο βολικό τρόπο φόρτισης, χρειάζεστε έναν γρήγορο φορτιστή (PD) Power Delivery.
Η πιστοποίηση MFi σημαίνει Made for iPhone. Είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να περάσουν οι παραγωγοί αξεσουάρ για αυτές τις συσκευές για να εγκρίνουν το υλικό τους από την Apple. Είναι μια αυστηρή διαδικασία, αλλά όταν ένα προϊόν έχει πιστοποίηση MFi, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές στη χρήση.
Μέχρι στιγμής, η Apple παράγει μετασχηματιστές USB-C (PD) 18W, 20W, 29W, 30W, 61W, 87W ή 96W. Δεδομένου ότι το καλύτερο που μπορεί να υποστηρίξει ένα iPhone είναι 20W, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον μετασχηματιστή 20W PD . Οι προσαρμογείς υψηλότερης ισχύος είναι για το iPad ή το MacBook.
Πριν αγοράσετε οποιονδήποτε γρήγορο φορτιστή τρίτου κατασκευαστή, βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει το πρότυπο USB Power Delivery (PD) που ακολουθεί το iPhone και ελέγξτε την ισχύ του.
Αυτά είναι απλώς τα κοινά ιδιωτικά πρωτόκολλα που είναι ασύμβατα μεταξύ τους, καθιστώντας απαραίτητο για τους καταναλωτές να αγοράζουν συσκευές φόρτισης με μεγαλύτερη προσοχή, για να αποφευχθεί αυτό το είδος μπερδέματος, η αγορά χρειάζεται ένα κοινό πρότυπο ταχείας φόρτισης, όπου το «δημόσιο πρωτόκολλο» μπαίνει.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές με ιδιωτικά πρωτόκολλα στην αγορά σήμερα είναι επίσης συμβατοί με ορισμένα δημόσια πρωτόκολλα, επιτρέποντας τη χρήση του ίδιου φορτιστή με διαφορετικές μάρκες.
2) Δημόσιο Πρωτόκολλο Γρήγορης Φόρτισης
Πρωτόκολλο Qualcomm® Quick Charge (QC).
Το πιο γνωστό πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης που είναι το Quick Charge (QC). Αυτό το πρωτόκολλο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Qualcomm®, η οποία είναι επίσης γνωστή για τα τσιπ Snapdragon σε πολλά smartphone. Η πρώτη γενιά Quick Charge κυκλοφόρησε το 2013 και η Qualcomm βρίσκεται ήδη στη 5η γενιά Quick Charge. Το Qualcomm Quick Charge 5 μπορεί να φορτίσει τις υποστηριζόμενες συσκευές στο 50% μέσα σε 5 λεπτά. Αυτή η γενιά προσφέρει επίσης συμβατότητα προς τα πίσω με όλες τις προηγούμενες γενιές Γρήγορης Φόρτισης, επομένως δε χρειάζεται να ανησυχείτε για ζητήματα συμβατότητας.
Πρωτόκολλο Power Deliver (PD) Type-C
Oπως γνωρίζετε, τα τυπικά πρωτόκολλα USB έχουν χαμηλές ταχύτητες φόρτισης. Ακόμη και το USB 3.1 μπορεί να φτάσει στο μέγιστο. Ισχύς 7,5 W. Η γρήγορη φόρτιση απαιτεί λοιπόν μια νέα τεχνολογία. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το USB PD.
Η τεχνολογία USB PD (Power Delivery), η οποία είναι το πιο ενημερωμένο πρωτόκολλο της διεπαφής USB, μπορεί να φτάσει υψηλότερες τάσεις με μέγ. 5Α. Διαθέτει προφίλ 10W για φορητές συσκευές, 18W για tablet και τα περισσότερα περιφερειακά, 36W για φορητούς υπολογιστές, 60W για μεγαλύτερους φορητούς υπολογιστές και σταθμούς σύνδεσης και 100W για σταθμούς εργασίας. Εντελώς ανάλογα με τη χρήση.
USB PD 2.0 (100W)
Αυτό το πρότυπο γρήγορης φόρτισης κυκλοφόρησε το 2014. Οι διεπαφές PD λειτουργούν μόνο με USB-C (USB-C σε USB-C). Οι τάσεις και τα ρεύματα φόρτισης είναι 5V-3A , 9V-3A , 12V-3A , 15V-3A , 20V-5A , επιπλέον της μέγιστης ισχύος φόρτισης που φτάνει τα 100W . Το Apple MacBook 2015 είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό.
USB PD 3.0 (100W)
Τα ρεύματα και οι τάσεις φόρτισης είναι ακριβώς ίδια με το USB PD 2.0, αλλά είναι πολύ βελτιωμένα. Προστέθηκε μια πιο λεπτομερής περιγραφή των χαρακτηριστικών της ενσωματωμένης μπαταρίας της συσκευής. Επιπλέον, περιλαμβάνονται η αναγνώριση έκδοσης λογισμικού και υλικού συσκευής και η επικοινωνία PD και οι λειτουργίες ενημέρωσης λογισμικού. Τέλος, και ως τρίτη βελτίωση, το κόλπο προστέθηκε σε ένα πιστοποιητικό και σε λειτουργία ψηφιακής υπογραφής. Εν ολίγοις, υπάρχει ένα πρωτόκολλο φόρτισης PD για τη συσκευή. Αυτό προσφέρει πιο αποτελεσματική φόρτιση.
USB PD 3.0 PPS (+100W)
Το USB PD 3.0 PPS παρουσιάστηκε το 2017. Η λειτουργία PPS συνδυάζει τις δύο διαθέσιμες λειτουργίες φόρτισης υψηλής τάσης και χαμηλού ρεύματος και χαμηλής τάσης και υψηλού ρεύματος, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα και λειτουργικά.
Επίσης, το USB PD 3.0 PPS διαθέτει διεπαφή USB Type-C, μέγιστη ισχύς φόρτισης που φτάνει τα 100W. Οι τάσεις και τα ρεύματα φόρτισης ίδια με το PD 3.0 είναι 5V-3A , 9V-3A , 12V-3A , 15V-3A , 20V-5A . Όμως, με τις ενημερώσεις του USB-IF Association έχει πλέον συγκεκριμένες τάσεις PPS 3,3V-5,9V 3A, 3,3-11V 3A, 3,3-16V 3A, 3,3-21V 3A, 3,3-21V 5A.
USB PD 3.1 (240W)
USB 3.1 PD , το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο που δημοσιεύτηκε από την Ένωση USB-IF . Είναι μια βελτιωμένη έκδοση του USB 3.0 PPS . Το USB PD 3.1 , η πιο πρόσφατη έκδοση και με σημαντικές βελτιώσεις, διαιρεί την ισχύ σε δύο εύρη: τυπικό εύρος ισχύος (SPR) και εκτεταμένο εύρος ισχύος (EPR) . Το SPR είναι επί του παρόντος mainstream.
Η διεπαφή του, φυσικά, είναι Type-C και περιλαμβάνει όλες τις άλλες περιοχές τάσης-αμπέρ του πρωτοκόλλου PD. Επιπλέον, αυτό το πρωτόκολλο έχει εύρη τάσης ρεύματος 15V-28V 5A , 15V-36V 5A και 15V-48V 5A .
Στην αγορά τηλεφώνων, είναι στην πραγματικότητα τα ίδια, επειδή τα τηλέφωνα με υποστήριξη PD συνήθως χρησιμοποιούν 18W ή 27W . Όλες οι συσκευές Apple μετά το iPhone 8 χρησιμοποιούν διεπαφή USB PD ή οι συσκευές Google Pixel χρησιμοποιούν USB PD. Άρα το πρότυπο PD 3.0 είναι αρκετό. Τα τηλέφωνα της Apple χρησιμοποιούν τη διεπαφή USB PD 3.0 και καταναλώνουν μέγ. Ισχύς 20W (iPhone 13) . Οι περισσότερες ναυαρχίδες Xiaomi μετά το 2019 υποστηρίζουν PD αλλά δεν το χρειάζονται, επειδή χρησιμοποιούν τεχνολογία QuickCharge .
MediaTek PumpExpress (PE)
Η MediaTek μπορεί να μη χτυπά το κουδούνι, αλλά ονόματα όπως OnePlus, realme, OPPO, vivo και Xiaomi ακούγονται ήδη λίγο πιο οικεία. Η MediaTek είναι ο κατασκευαστής των τσιπ Helio και Dimensity σε πολλά smartphone. Φυσικά, αυτά τα τσιπ υποστηρίζουν επίσης ένα μοναδικό πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης αποκλειστικά για τα τσιπ της MediaTek, το οποίο ονομάζεται PumpExpress™. Η τελευταία γενιά του PumpExpress™ 4.0 διασφαλίζει ότι το τηλέφωνό σας φορτίζεται στο 75% σε 30 λεπτά.
Προγραμματιζόμενο τροφοδοτικό (PPS)
Η τεχνολογία PPS είναι μέρος μιας τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από το USB Implementers Forum (USB-IF). Το PPS είναι ενσωματωμένο στην τεχνολογία Power Delivery, USB PD 3.0. Χάρη στο PPS, οι συσκευές μπορούν σταδιακά να προσαρμόσουν το ρεύμα και την τάση με τέτοιο τρόπο ώστε η συσκευή να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή τροφοδοσία φόρτισης. Το PPS διασφαλίζει επίσης ότι φορτίζετε αποτελεσματικά, παράγετε λιγότερη θερμότητα και, ως εκ τούτου, διατηρείτε την υγεία της μπαταρίας σας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλοί φορτιστές που διεκδικούν τη λειτουργία γρήγορης φόρτισης συχνά δεν επιτυγχάνουν την κορυφαία ταχύτητα φόρτισης για συσκευές της Samsung, για παράδειγμα. Οι συσκευές Samsung Galaxy (S20 και άνω) απαιτούν φορτιστή που διαθέτει τεχνολογία PPS για τη χρήση Super Fast Charging (SFC).
Τεχνολογία GaN 1, 2, 3 (χωρίς πρωτόκολλο)
Τον τελευταίο καιρό βλέπατε τον όρο "GaN" να εμφανίζεται πιο συχνά στους φορτιστές, αλλά τι σημαίνει; Το GaN δεν είναι ένα πρωτόκολλο φόρτισης όπως αυτό που συζητείται στο υπόλοιπο αυτού του Blog, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνει. Το GaN είναι συντομογραφία του νιτριδίου του γαλλίου και είναι ένας ημιαγωγός που είναι σκληρός και σταθερός. Τα πλεονεκτήματα του GaN είναι:
Yψηλότερη διηλεκτρική αντοχή
Mεγαλύτερη ταχύτητα μεταγωγής
Yψηλότερη θερμική αγωγιμότητα
Xαμηλότερη στην αντίσταση
Lιγότερο ενεργοβόρο
Aπαιτεί λιγότερος χώρος (πιο συμπαγές)
Αυτά τα πλεονεκτήματα διασφαλίζουν έτσι ότι το νιτρίδιο του γαλλίου έχει καλύτερη απόδοση από το τυπικό πυρίτιο, το οποίο εξακολουθεί να είναι επί του παρόντος ο κανόνας σε πολλές συσκευές ισχύος. Εάν μεταφράσετε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα σε φορτιστές, θα δείτε ότι οι φορτιστές GaN είναι σχετικά "μικρή" για την ισχύ που μπορούν να προσφέρουν και δεν θερμαίνονται τόσο πολύ.
Η φόρτιση PD φαίνεται να έχει μια τάση ενοποίησης των πρωτοκόλλων, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αγοράσουμε ένα καλώδιο φόρτισης που να υποστηρίζει το πρωτόκολλο PD για να υποστηρίζει τη γρήγορη φόρτιση διαφόρων κατασκευαστών στο μέλλον; Προφανώς όχι. Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση PD ή QC, οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν φόρτιση σε χαμηλότερα δημόσια πρωτόκολλα.
Εν κατακλείδι, πολλές ιδιωτικές τεχνολογίες πρωτοκόλλου γρήγορης φόρτισης είναι πλέον μπροστά από τις δημόσιες. Εάν θέλετε να απολαύσετε την υψηλότερη ταχύτητα γρήγορης φόρτισης, πρέπει να βασιστείτε στο ιδιωτικό σας πρωτόκολλο. Τουλάχιστον, η ιδέα της χρήσης όλων των συσκευών γρήγορης φόρτισης σε μία γραμμή είναι προσωρινά δύσκολο να πραγματοποιηθεί προς όφελος των διαφόρων κατασκευαστών.