Η Xiaomi - ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο - θα ήθελε να αποσπάσει την προσοχή σας από την κυκλοφορία του iPhone 13, με ένα νέο ζευγάρι γυαλιά AR που ονομάζεται "Xiaomi Smart Glasses". Η εταιρεία το αποκαλεί συσκευή "concept", αλλά οι προηγούμενες συσκευές "concept" της Xiaomi έχουν μετατραπεί σε πραγματικά προϊόντα προς πώληση. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας ή τιμή, αλλά φαίνεται ότι είναι μια συσκευή που λειτουργεί και θα συναρπάσει!


Τα έξυπνα γυαλιά μοιάζουν με ένα ελαφρώς ογκώδες ζευγάρι γυαλιών, με κάμερα 5MP στη μία γωνία και σύστημα εμφάνισης στην άλλη. Το σύστημα οθόνης είναι  μια οθόνη microLED που πυροδοτείται σε μια σειρά φακών και στη συνέχεια σε έναν φακό κυματοδηγού μόνο για το δεξί μάτι. Η τοποθέτηση ενός microLED σε ένα ζευγάρι γυαλιά προφανώς δεν ήταν εύκολη - η Xiaomi λέει ότι το τσιπ έχει διαστάσεις 2,4 mm x 2,02 mm, με μεμονωμένα pixel μεγέθους 4 μm. Ο μεγάλος συμβιβασμός είναι ότι το σύστημα microLED είναι στην πραγματικότητα μονόχρωμο: τα γυαλιά μπορούν να εμφανίζουν μόνο το πράσινο χρώμα, οπότε θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας αν χρησιμοποιήσατε ποτέ υπολογιστή στη δεκαετία του 1980.

Το πιο γνώριμο μέχρι στιγμής προϊόν γυαλιών AR στην αγορά είναι το Snapchat Spectacles και αυτά έχουν πιο προηγμένη προσέγγιση στην όραση, με δύο πλήρεις έγχρωμους φακούς κυματοδηγού. Η Xiaomi λειτουργεί με microLED, ενώ το Snapchat φαίνεται να χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς προβολείς DLP που προβάλλονται στους κυματοδηγούς. Το Snapchat εντυπωσίασε ιδιαιτέρως με τον προμηθευτή οθόνης που αποφάσισε να αγοράσει - που ονομάζεται "WaveOptics" - τον Μάρτιο για 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τα έξυπνα γυαλιά Xiaomi δε φαίνεται να εστιάζουν πολύ στις δυνατότητες των αντικειμένων 3D - τα γυαλιά δεν μπορούν να εμφανίσουν 3D ούτως ή άλλως. Αντίθετα, τα Snapchat Spectacles είναι μια πραγματική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας με δύο φακούς, στερεοσκοπική όραση και τρισδιάστατη τοποθέτηση εικονικών αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο με βάση την οπτική του χρήστη. Οι περισσότερες από τις δοκιμασμένες διεπαφές της Xiaomi λειτούργησαν περισσότερο σαν το Google Glass - μια διεπαφή 2D, σε στιλ έξυπνου ρολογιού που διαφαίνεται στο οπτικό σας πεδίο. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο τρόπος μετάφρασης, ο οποίος - όπως ακριβώς και το Word Lens - μπορεί να τοποθετήσει μεταφρασμένο κείμενο πάνω από το ξένο κείμενο στον πραγματικό κόσμο.

Το λογισμικό είναι αυτό που κάνει μια συσκευή χρήσιμη και ένα μεγάλο πρόβλημα με τα γυαλιά AR είναι ότι δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα AR, κατάστημα εφαρμογών ή οικοσύστημα εφαρμογών. Η Xiaomi έδειξε πέντε εκπληκτικές λειτουργίες στο βίντεο: ειδοποιήσεις, τηλεφωνικές κλήσεις, χάρτες, λήψη φωτογραφιών και μετάφραση. Η Xiaomi χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά προσαρμοσμένη έκδοση Android για το λειτουργικό σύστημα και τον "Xiao AI Assistant" για φωνητική εντολή. Αυτοί είναι οι κύριοι τρόποι αλληλεπίδρασης με τα γυαλιά.

Όπως ένα έξυπνο ρολόι, υπάρχουν ενσωματωμένες δυνατότητες που επιτρέπουν στα γυαλιά να "ολοκληρώνουν ανεξάρτητες λειτουργίες" όπως η πλοήγηση, η λήψη φωτογραφιών, το τηλεοπτικό κείμενο, οι μεταφράσεις κειμένου και φωτογραφιών σε πραγματικό χρόνο και η σύζευξη smartphone, για την εμφάνιση ειδοποιήσεων και πραγματοποίηση κλήσεων.

Κάτω από το σκελετό, τα γυαλιά χρησιμοποιούν τετραπύρηνο επεξεργαστή ARM. Υπάρχει μια επιφάνεια αφής στο πλάι, μαζί με τρία κουμπιά στο κάτω άκρο του δεξιού βραχίονα. Αυτό που μοιάζει με μικρόφωνο κρύβεται έξυπνα στο μαξιλάρι μύτης.

Και πάλι, είναι δύσκολο να πούμε αν θα βγουν πραγματικά προς κυκλοφορία. Το "concept" φαντάζει αρκετά ρεαλιστικό, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πραγματικά κάπου στα εργαστήρια της Xiaomi.

Όπως και να έχει, εμείς θα αναμένουμε τα πολυπόθητα SmartGlasses για ένα Test Drive όταν παρουσιαστούν. Μείνετε συντονισμένοι!